Shrews

Shrew Facts

Scientific Name:

Soricidae

Color:

Dusty gray

Weight:

½-1 ounce

Length:

3-4 inches

Tail Length:

As long as body - up to 4 inches

Body:

Small head & slender body; elongated snout

Ears:

Furry & do not stick out much above the hair on the head

Eyes:

Relatively large eyes

Lifespan:

1-2 years

Droppings:

¼ inch long; corkscrew shaped; dark color

 

Diet

Daily Amount:

1/2 ounce; can eat an amount equal to its weight in 24 hours

Daily Water:

Utilizes moisture in food

Daily Food:

Insects, beetles, spiders, meats, birds, mice, snakes

Habitat

Geography:

Different shrew species are located all over North America

Nest Location:

Outdoor burrows near low-lying shrubbery; globular nests made of shredded leaves

Home Range:

Up to 1.5 acres

Active Periods:

More active at night than during the day

Reproduction

Litter Size:

4-6 pups per litter

No. of Litters:

3-4 litters per year

Sexual Maturity:

3 months

Gestation Period:

21 days

Breeding Season:

Outdoors: Spring & Fall; shrews are solitary except when breeding

Cookies On This Site Ok This site uses cookies to improve your user experience. By using this site you agree to these cookies being set. To find out more see our cookies policy.